ROGER NOYEZ


INLEIDING
Roger Noyez – foto rouwgedachtenis
Roger Noyez werd geboren in Staden op 20 juli 1927 en overleed in Roeselare op 12 januari 2015. Hij was gehuwd met mevrouw Rosa Anseeuw, een Roeselaarse. Het gezin had een dochter Marie-Rose, die door ongeval reeds op 18 jaar het leven verloor, en twee zonen, José en Filip. Er is ook een kleinzoon, Emiel.

Roger was erelid van onze vzw en tekende voor de eerste dertien nummers van onze nieuwsbrief een grappige illustratie bij de rubriek ‘Vredegerechtjes’. Toen hij eind 2013 lichamelijk zwakker werd voerde hij op medisch advies geen opdrachten meer uit. Het gekleurde portret van Emiel Ramoudt op de titelpagina van EER aan E.R. is eveneens een werk in paintbrush van Roger. Wij waren trouwens niet de enige vereniging door wie hij aangesproken werd om ergens zijn talent bij aan te wenden…

Roger had de wens om na zijn overlijden zijn verzameling eigen (grafisch) werk aan onze vereniging na te laten. Dit legaat werd op schrift gesteld. Hij had daarvoor diverse Roeselaarse verenigingen in overweging genomen en koos onze vzw wegens zijn bijzondere vriendschapsband met Emiel Ramoudt. Hun samenwerking destijds noemde hij ‘een wederzijdse bevruchting’.

Erfgoed Emiel Ramoudt vzw wil zich dan ook bekommeren om het werk van deze vakman / kunstenaar uit Roeselare, door als beheerder op te treden, en als tussenpersoon te fungeren bij het in bewaring geven van de werken bij de Stad Roeselare. Hier waren samen met Roger Noyez reeds onderhandelingen over gestart.

Roger had van kindsbeen af het tekenen in het bloed en dat talent kwam ten volle tot uiting tijdens de verschillende fases in zijn loopbaan. Dat is van schilder van filmreclameborden over vakleraar, decorontwerper en publiciteitsschilder, tot persoonlijk werk uit eigen inspiratie. Hij hanteerde daarbij altijd even vaardig heel uiteenlopende technieken.

Bovendien was het steeds een genoegen om hem te ontmoeten. Altijd was hij spiritueel en kwam daarbij vaak zeer komisch uit de hoek. Nog een eigenschap: tal van zijn eigen wijsheden, door Roger ‘Aforismen’ genoemd, werden in zijn zwierig kalligrafisch schrift op papier gezet en ook te boek gesteld.

Roger Noyez is iemand die als Roeselaarse kunstenaar bekend moet blijven. In 2012 vierde hij zijn 85e verjaardag, zijn vrouw Rosa werd 80 en ze waren 60 jaar getrouwd. O.a. om deze ronde verjaardagen extra in de verf te zetten werd door hem, met de bijstand van onze vereniging en met de actieve medewerking van de stad Roeselare - vooral de Dienst Cultuur - van 24 mei tot 3 juni 2012 in Galerie Blomme in Roeselare een retrospectieve tentoonstelling van Rogers zeer diverse oeuvre georganiseerd met de titel ‘Van Griffel tot Computer’. Bij die gelegenheid gaf Erfgoed Emiel Ramoudt vzw de mooi uitgevoerde brochure ‘ROGER NOYEZ toont zijn ware gezicht’ uit. Daarin wordt zijn werk in diverse thema’s besproken. Zie pagina ‘ONZE UITGAVEN’ Nog tot zeer kort voor zijn overlijden is Roger creatief bezig geweest.

Hieronder enkele van zijn werken, en foto’s genomen t.g.v. zijn tentoonstelling. Toen werd ook een prettig vraaggesprek met hem en Jan Vanderschaeghe opgenomen. Daar is een dvd van ter beschikking. Zie pagina ONZE UITGAVEN.


Herinnering WO II

Zuidportaal
Sint-Michielskerk Roeselare

Reclamebord building kust Perspectief,
gemaakt met als basis het grondplan

Ava Gardner
(paintbrush)

Decorontwerp Miss Belgian Beauty


Futuristisch ontwerp minibusDetail van een 4 m lange cartoon ‘Wielerwedstrijd’
met veel Roeselaarse figuren. De renner is
een zelfportret; links is nog net het hoofd
en de hand met papier te zien van Emiel Ramoudt.

Eén van de vele clowns

Rogers favoriet:
Toon Hermans
Schafttijd

 


Een filmbord, speciaal gemaakt
voor Michels Filmmuseum in Roeselare

TENTOONSTELLING IN GALERIE BLOMME VAN 24 MEI TOT 3 JUNI 2012

Sfeerbeelden van de vernissage – Foto’s door Linda Defour

Foto links: burgemeester Josiane Lowie,

Roger en Rosa, schepen Christelle Dejonckheere

Na de tentoonstelling in Roeselare werd een groot gedeelte van
de werken overgebracht naar Rogers geboorteplaats Staden.
Daar werd in Bibliotheek De Gobbe een tweede expositie
geïnstalleerd en werden Roger en Rosa in de bloemen gezet door
het gemeentebestuur.

Foto’s Staden: Eddy Lepez